440 din za kartu za predstavu "Prva parnica" u pozorištu slavija na Slaviji! Termin predstave je 20.12 u 20h!

800 DIN
Ponuda je istekla

U cenu je uključeno:

  • karta za predstavu "Prva parnica"

Godine 1896. napisao sam „Prvu parnicu“, šalu u tri čina, koja je 1897. godine četiri puta prikazivana na beogradskoj pozornici, no koji komad, po mišljenju i mome i tadanje kritike, nije uspeo. (…) ali je on prilikom propasti pozorišne arhive, 1915. godine, propao negde i nije više nađen. Možda je to i dobro, a možda i nije, jer, koliko ga se sećam, osnova na kojoj je zamišljen i razvijen bila je dosta dobra, te ne bi bio uzaludan trud oko njegove prerade.

Postavljanje na scenu komada „Prva parnica“ predstavlja poseban kuriozitet i izazov za kompletnu autorsku i glumačku ekipu kada se zna da je svoje prvo i do danas jedino izvođenje na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, ova „šala u tri čina“ imala krajem pretprošlog veka i da je od njene praizvedbe prošlo gotovo 120 godina. Dodatni izazov bila nam je činjenica da je komad pred nas stigao bez završenog trećeg čina (kraj se očigledno, u rekonstrukciji komada nakon Drugog svetskog rata, zagubio). Kako i sam Nušić pominje u svojim zapisima o ovom komadu, osnova na kojoj je komad zamišljen i razvijen je dobra i ima čvrste osnove, te smo se u adaptaciji komada, njegovom „dovršavanju“, zaokruženju i prilagođavanju ovovremenoj publici, trudili da postignemo konciznost primerenu savremenom pozorišnom izrazu (originalni komad ima 16 lica, dok naša adaptacija ima 7) i da izoštrimo tipične „nušićevske“ komične elemente i likove jer se u ovoj ranoj Nušićevoj komediji, pažljivim iščitavanjem prepoznaju skice za likove i motivi koje je u svojim kasnijim čuvenim komedijama Nušić raskošno razvijao.

Sistem vrednosti i moralni postulati vezani za vreme u kome je komad nastao i koje Nušić propagira danas su do te mere urušeni, da naivno i gotovo tragikomično deluje ogromna briga i griža savesti glavnog junaka, trgovca Mladena, što je načinio jedno malo „zlodelo“ iz najboljih, roditeljskih namera. Mislim da dragocenost postavljanja ovog komada leži baš u tome što ćemo se kao publika gorko nasmejati sami sebi kada vidimo koliko nam je nekada bila važna iskrena i čista ljubav, spremnost na žrtvu i ostali motivi koji nagone mlađe likove u ovom komadu da delaju onako kako delaju. Na drugoj strani, generacijski sukob u komadu (otac koji želi sve „najbolje“ za svoju decu i deca koja ne žele da idu roditeljskim stopama već hoće sami sebi da kroje sudbinu) je nešto što u raznim varijantama i dan-danas postoji i u čemu će se mnogi prepoznati.

 

http://www.pozoriste-slavija.co.rs

Ocena ponude

5/5 (ocene: 52)
Danijela Sve
Jasmina Sve je bilo odlično.

Pitanja

Trenutno nema pitanja, možete da ostavite komentar.

Gde iskoristiti vaučer?

Pozorište Slavija d.o.o

Svetog Save 16-18, Beograd
011/2436-995; 011/2445-828

Napomene

  • Vaučer obuhvata: Kartu za predstavu "Prva parnica" !
  • Termin predstave: 20.12 u 20h!
  • Jedan vaučer važi za jednu osobu!
  • Jedna osoba može kupiti više vaučera!
  • Vaučer važi samo navedeni datum i predstavu!
  • Kontakt telefon: 011/2436-995; 011/2445-828
  • Potrebno je vaučer zameniti za kartu na blagajni svakog radnog dana od 18:30h - 20h.

Slične ponude