1150 din za jednodnevni izlet Smederevo-Viminacijum!

2000 DIN
Ponuda je istekla
Odlična organizacija
Ljubazni vodiči
Višegodišnje iskustvo

Smederevo je izgrađeno na strateški veoma značajnom mestu. Nekada je čuvalo granicu Rimskog carstva, a krasnije je pokraj njega prolazio Carigradski drum. Ipak, poseban značaj ovaj grad je dobio početkom XV veka kada ga je srpski despot Đurađ Branković učinio poslednjom srednjovekovnom prestonicom Srbije. Po uzoru na Carigrad i njegove bedeme, despot Đurađ je na rubu ovog starog grada izgradio vekovni simbol Smedereva, tvrđavu sa pogledom na ušće Jazave u Dunav. Zbog njene veličine kao i brzine kojom je građena, izgradnja tvrđave praćena je brojnim žrtvama. Nesreće su izazvale mržnju despotovih podanika usmerenu pre svega na suprugu vladara, grčku princezu Irinu Kantakuzen. Ogorčeni ljudi prozvali su je “prokleta Jerina”, što je ovekovečeno u narodnoj tradiciji. Legende o Jerini i dalje se raspredaju, ali je tvrđava Smederevljanima ostala kao viševekovni ponos i mesto njihovog okupljanja. Unutar njenih moćnih zidina danas se održavaju koncerti i važne manifestacije kao što su “Smederevska jesen“ ili festival “Tvrđava tetar“.

Plan putovanja:

Polazak iz Beograda oko 8.00 časova sa parkinga kod Starog Sajmišta, u blizini Sava Centra. Vožnja auto putem ka Smederevu. Dolazak u centar grada.

Obilazak GLAVNOG GRADSKOG TRGA koji predstavlja centralni deo Smedereva. Trougaone je forme kao i Tvrđava. Nalazi se na mestu nekadašnje velike pijace. Trgom dominira Hram Svetog velikomučenika pobedonosca Georgija, a tu su i Spomenik palim borcima u Prvom svetskom ratu, Zgrada okružnog načelstva, Galerija savremene umetnosti i čuvena fontana kao mesto sastanka, predaha i zabave kako starih tako i mladih Smederevaca..

HRAM SVETOG GEORGIJA je sagrađen u periodu od 1850-1854. godine. Zidan je po ugledu na manastir Manasiju i treći je po veličini hram u Srbiji. Rađen je od belog mermera po projektu Jana Nevole a graditelj je bio Andreja Damjanov. Hram Svetog Georgija karakteriše pet kupola i visoki zvonik na zapadnoj strani. Iznad zapadnog portala hrama Svetog Georgija nalazi se skulpturalna predstava Sv.Georgija i aždahe. Živopis i ikone ikonostasa izradio je 1935. godine slikar Andreja Vasiljević Bicenko iz Kijeva, jer je ikonostas iz perioda nastanka crkve nažalost uništen tokom Prvog svetskog rata. Stubovi, kao arhitektonski elemenat unutrašnje kompozicije, su vitki, elegantnih linija i ostavljaju impozantan utisak unutrašnjosti crkve.

ZGRADA STAROG OPŠTINSKOG DOMA podignuta je dvadesetih godina prošlog veka, po idejnom projektu profesora i akademika, arhitekte Pere Popovića iz Beograda. Na uglu iznad glavnog ulaza, postavljene su četiri statue, antički drapirane, koje predstavljaju oličenje pravde, reda, nauke i kulture. U zgradi se danas nalazi sedište Podunavskog upravnog okruga.

SPOMENIK BORCIMA PRVOG SVETSKOG rata 1914 - 1919. godine nalazi se na glavnom gradskom trgu u neposrednoj blizini hrama Sv. Georgija. Smederevo je u Prvom svetskom ratu bilo poprište jedne od najvećih bitaka i velike pobede srpske vojske na Mitrovdan 1914. godine.

ZGRADA OKRUŽNOG NAČELSTVA danas zgrada OPŠTINSKOG SUDA je sagrađena između 1886. i 1888.godine. U većem broju prostorija je bila smeštena politička uprava, građevinska i carinska nadleštva, državna štedionica, sreski sud, zatvor, žandarmerija itd. Zgrada je puna istorijskih uspomena i značajnih suđenja. U njoj su prisustvujući suđenjima, boravili veliki pravnici, advokati i ugledni političari.

Slobodno vreme za osveženje i pedah, nakon toga sledi fakultativni obilazak SMEDEREVSKE TVRĐAVE, kao upravno, vojno, privredno, kulturno i crkveno sedište srpske Despotovine, podigao je Despot Đurađ Branković, sestrić despota Stefana Lazarevića. Sagrađena je u periodu od 1428-1439 godine.Svojim položajem na ušću reke Jezave u Dunav zauzima površinu od približno 11 hektara, ima oblik nepravilnog trougla i sastoji se iz dva dela - Velikog grada i Malog grada.

Nakon obilaska tvrđave fakutlativni odlazak do VILE “ZLATNI BREG”, poznatije kao letnjikovac dinastije Obrenović, nalazi se na 4 kilometara od centra grada, u naselju Plavinac (stari put Smederevo-Beograd). Godine 1829. u vreme najveće slave i ugleda, knez Miloš, osnivač dinastije Obrenović, kupio je ovde imanje sa vinogradom od izvesnog Turčina Muhameda. Dvorski život ovde je ustanovljen za vreme kralja Milana i kraljice Natalije. U letnjikovcu je kraljevski par priređivao zabave i okupljao poznate umetnike i književnike. Dolazili su Milan Rakić, Laza Kostić, Milovan Glišić i dr. Po razvodu kraljevskog para, vila je pripala Nataliji nakon čega je ona angažovala čuvenog dvorskog arhitektu, Jovana Ilkića i načinila pojedine izmene u izgledu vile (Ilkić je, inače, autor zdanja Narodne skupštinu u Beogradu, kao i hotela „Moskva“ i Oficirskog doma - SKC-a). Oko vile se nalazi uređeni dvorski park sa jednim od najlepših pogleda na Dunav i Panonsku niziju.Slobodno vreme za fakultativni ručak nastavak putovanja do Viminacijuma.

Viminacijum je izuzetno arheološko nalazište u Srbiji u blizini Kostolca, koje uspesno vraća slavu rimskog nasleđa na teritoriji Srbije. Viminacijum je bio glavni grad rimske provincije Gornje Mezije /Moesia Superior/, vojni logor sa stacioniranom rimskom VII legijom Klaudija – Legio VII Claudia Pia Fidelis u periodu od 1. do 4. veka nove ere, koji je korišćen kao prelazni deo između Zapada i Istoka. Danas je Viminacijum jedno od najznačajnijih kulturnih turističkih znamenitosti Srbije i omiljena turistička destinacija i sadržaj naših putovanja. Od nedavno uspešno proširujemo saradnju, boravkom i dodatnim aktivnostima, sadržajima i pogodnostima koje su posetiocima Viminacijum Arheoloskog parka na raspolaganju – udoban smeštaj u Atrijumu C Viminacijuma /4 jednokrevetne, 6 dvokrevetnih i 3 trokrevetne sobe sa kupatilima/ namenjen stručnim posetiocima i turistima. Posetioci Viminacijuma uživaju u autentičnom rimskom posluženju rimske hrane, koja obuhvata razna rimska jela ili obrok od 2 vrste mesa prelivene specijalnim sosom, po receptima iz 3. veka, uz kvalitetna vina koja se služe u amforama. Budući da je obrazovanje mladih i dece jedan od osnovnih ciljeva Viminacijuma, na raspolaganju su brojne obrazovne aktivnosti i saznajni sadržaji radionica namenjenih zabavi uz učenje, što omladini najbolje predstavlja arheologiju. Obilazak lokaliteta uz lokalnog vodiča.

Aranžman obuhvata:

  • prevoz turističkim autobusom 16 do 90 sedišta na datoj relaciji (AC, CD-DVD oprema)
  • turistički pratilac puta za sve vreme izleta
  • Troškovi organizacije putovanja

Aranžman ne obuhvata:

  • ulaznica za Smederevsku tvrdjavu 200 dinara
  • ulaznica za Vilu Zlatni Breg 300 din (uračunat prevoz, parking, vodič)- za posetu Vile obavezno je da se dostavi matični broj, a za starne državljane broj pasosa. 7 dana pre polaska obavezno je dostaviti agenciji podatke, kako bi bila moguća poseta
  • ulaznica za Viminacijum 600 dinara
  • ručak
  • Individualne troškove

 

Ocena ponude

4,7/5 (ocene: 528)
Andrea S obzirom da prvi put putujem preko agencije Lavli travel, veoma sam zadovoljna. Organizacija i vodič (Ljilja) su ispunili moja očekivanja. Svaki dogovor između putnika, vodiča i vozača je ispoštovan. Sve pohvale
Zarko Sve. Bus, vozači, vodič Maja, hotel, doručak

Pitanja

Trenutno nema pitanja, možete da ostavite komentar.

Gde iskoristiti vaučer?

Lavli travel

Budimska 7, Beograd
011/32-90-988

Napomene

  • Vaučer obuhvata:  Jednodnevni izlet Smederevo-Viminacijum!
  • Podaci su informativnog karaktera, sve informacije preuzeti sa sajta agencije!
  • Pre uplate proveriti broj slobodnih mesta!
  • Odmah po dobijanju vaučera izvrsite rezervaciju mesta slanjem vaučera i podataka putnika (ime i prezime, godina rođenja, mobilni kontakt telefon) na mail agencije info@lavli.rs. U roku od 24h agencija će vam poslati odgovor na rezervaciju
  • Radno vreme agencije: od ponedeljka do petka od 09:00 do 19:00h i subotom od 10:00 do 14:00h!
  • Nakon krajnjeg označenog roka iskoristivosti, vaučer nije moguće iskoristiti!
  • VAŽNA INFORMACIJA - Agencija dva dana pred putovanje šalje putnicima SMS obaveštenje, sa informacijom o mestu i vremenu polaska. U koliko ne dobijete SMS jedan dan pre putovanja, molimo Vas da kontakirate agenciju. SMS se šalje nosiocu ugovora ili rezervacije i istu je dužan da prosledi saputnicima.

Aranžman obuhvata:

  • prevoz turističkim autobusom 16 do 90 sedišta na datoj relaciji (AC, CD-DVD oprema)
  • turistički pratilac puta za sve vreme izleta
  • Troškovi organizacije putovanja

Aranžman ne obuhvata:

  • ulaznica za Smederevsku tvrdjavu 200 dinara
  • ulaznica za Vilu Zlatni Breg 300 din (uračunat prevoz, parking, vodič)- za posetu Vile obavezno je da se dostavi matični broj, a za starne državljane broj pasosa. 7 dana pre polaska obavezno je dostaviti agenciji podatke, kako bi bila moguća poseta
  • ulaznica za Viminacijum 600 dinara
  • ručak
  • Individualne troškove

Slične ponude