999 din za jednodnevni izlet u KARLOVAČKU BERBU! Termin: 10.09.2017.

2500 DIN
Ponuda je istekla
Odlična organizacija
Ljubazni vodiči
Višegodišnje iskustvo

Manifestacija “Karlovačka berba grožđa” je nastala iz tradicionalne običajno–narodne svečanosti kojom se obeležavao početak berbe grožđa. Ova manifestacija je obnovljena 1992. godine i od tada se održava svake godine krajem septembra, odnosno početkom oktobra meseca. Ove godine će biti održana 10. septembra. Osnovni cilj manifestacije je negovanje kulturne i duhovne tradicije grada, unapređivanje turizma, a pre svega, podsticaj svim vinogradarima da istraju u proizvodnji vina i na taj način nastave bogatu tradiciju svojih predaka.

Program manifestacije “Karlovačka berba grožđa” se sastoji od privrednog dela u okviru kojeg se organizuje prodajna-izložba grožđa, vina, autentičnih suvenira i kulturno-umetničkog dela u okviru kojeg se organizuju izložbe i bogat kulturno-zabavni program (koncerti eminentnih izvođača, predstave, smotra folklora itd.). Program se najvećim delom odvija u centu Sremskih Karlovaca, a godišnje ovu manifestaciju poseti oko 100.000 ljudi.

Na severoistoku Srema, na ustalasalim zelenim obroncima Fruške gore, na obali Dunava, nalazi se ovo mesto koje spada među najlepše male gradove jugoistočne Evrope - Sremski Karlovci. Prepoznatljiv po tornjevima crkava i palatama, po odličnom vinu, nerazdvojan od imena Branka Radičevića, centar duhovnosti, zbog čega je stekao ime srpskog Siona, ovaj grad je sve veći magnet za turiste željne lepote i mira. Pre svega tu je gimnazija, osnovana 1791. a sadašnji izgled, u novovizantijskom stilu, dobila je 1891. Neobična žuto-crvenu fasadu dočarava srednjovekovno crkveno graditeljstvo. Školska biblioteka, najstarija kod nas, bogata je sa skoro 18.000 knjiga, medju kojima se nalazi i fototipsko izdanje „Miroslavljevog jevanđelja”, zatim prva izdanja dela Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića, Branka Radičevića...Saborna crkva u sadašnjem izdanju završena je 1762, sa dva velika zvonika i malim između njih, čuvena po lepoti ikonostasa koje su oslikali Teodor Kračun i Jakov Orfelin. Krasi je i 11 uljanih slika Paje Jovanovića. Katolička crkva Presvetog trojstva u Karlovcima nekad je imala tri oltara, a sada dva i lepo ukrašene orgulje sa jednim manualom. U centru je još jedna pravoslavna crkva, Donja, u kojoj je 1784. zavladičen Petar Petrović Njegoš.Patrijaršijski dvor, sa kamenim lavovima pred širokim ulazom smatra se jednom od najlepših palata u Vojvodini. Sagrađena je 1894. u kombinaciji baroknog i pseudorenesansnog stila, po projektu čuvenog arhitekte Vladimira Nikolića. Ikonostas kapele u Patrijaršijskom dvoru delo je Uroša Predića. U Riznici, otvorenoj i za posetioce, čuvaju se bogoslužbeni predmeti među kojima su i prestoni krstovi od drveta, optočeni zlatom i ukrašeni draguljima, prava remek-dela. Danas je Dvor sedište eparhije episkopa sremskog. Na bregu nad Karlovcima, gde se danas nalazi Kapela Gospe od mira, u maloj drvenoj baraci, posle 72 dana pregovaranja, 1699. je potpisan mir. Karlovačkim mirom je okončan Veliki bečki rat (1683–1699) i prekrojena karta Evrope. Prvi put u istoriji diplomatije, predstavnici zaraćenih strana pregovarali su, radi ravnopravnosti, za okruglim stolom a iz istih razloga je baraka imala i četiri ulaza, kako bi svi predstavnici velikih sila ulazili istovremeno. Sa jedne strane bile su to Austrija, Poljska i Venecija, a sa druge Turska. Posrednici su bile Engleska i Holandija. Na tom mestu franjevci su kasnije izgradili kapelu. 

Vina koja su proslavila Karlovce su desertni ausbruh i bermet, suvo aperitivno, kojem se dodaju pelin, anis, cimet... Za njima ne zaostaje ni rizling, a u Beču i danas postoji zaštićeno ime ružice pod nazivom „Karlovci tovajn”. Lozu je u rimsko doba u ove krajeve doneo Marko Aurelije Prob. Od vina se vekovima živelo lepo, pa tokom 18. veka i sve do sredine 19. na poljima oko Karlovaca, sem vinove loze, nije bilo nijednog pod žitaricama. Vina su putovala i dalje od Beča, po Češkoj, Poljskoj, Švajcarskoj, Moldaviji i Belgiji... Bila su u vinskim kartama prekookeanskih brodova, pa i na „Titaniku“. Svi putopisci su ih spominjali uzdišući za njima. Tesla je cenio bermet, smatrajući da podstiče intelektualne sposobnosti.

PROGRAM PUTOVANJA:

Polazak autobusa sa parkinga preko puta Sava Centra oko  08.00h. Dolazak u manastir Krušedol.Obilazak manastira i manastirskog kompleksa. Manastirsku crkvu posvećenu Blagovestima Bogorodice podigao je u 16.veku u periodu od 1509-1512 Đorđe Branković (vladika Maksim) sin Despota Stefana Slepog i majke Angeline Branković uz pomoć vlaškog vojvode Basarabe. Manastir je jedno vreme bio sedište sremske eparhije. Hram ima osnovu trolista deteline sa polukružnim apsidama u stilu srednjovekovne moravske škole. Zanimljiv je zvonik koji nije povezan sa crkvom i podignut je 1726 god. Iznad vrata crkve na spoljnom zidu je velika fresko kompozicija Strašnog Suda kojom je ispripovedana priča o kraju i sudbini sveta. Jedna od dragocenosti manastira je i njegov ikonostas. Sastoji se iz 36 ikona. Manastirski konaci opkoljuju crkvu sa sve četiri strane. Danas manastir privlači pažnju i kao mauzolej. Manastir Krušedol je aktivan, ženski i o njemu brinu monahinje. Slobodno vreme za kafu, šetnju. Nastavak putovanja do Sremskih Karlovaca - gradsko naselje na desnoj obali reke Dunav, svega 6 km udaljenog od Novog Sada. Grad još čuva važne građevine iz 18. veka. U Sremskim Karlovcima obilazak barokne Saborne crkve posvećene Sv. Nikoli, Patrijaršije, Kapele Mira,  čuvene Karlovačke gimnazije sa najstarijom školskom bibliotekom u Srbiji,  pravoslavnu Bogosloviju, Gradsku većnicu i česmu Četiri lava – obeležje prvog sistema kanalizacije u gradu. U Sremskim Karlovcima se održava manifestacija  Karlovača berba grožđa. Slobodno vreme,potom nastavak putovanja ka Beogradu.

U cenu aranžmana su uračunati:

- prevoz turističkim autobusom 16 do 90 sedišta na datoj relaciji (AC, CD-DVD oprema),

- vodic/pratilac tokom putovanja

- troškove organizacije i vođenje puta
 

U cenu aranžmana nisu uračunati:

- indvidualni troškovi

- ulaznice

- ručak

Pitanja

Trenutno nema pitanja, možete da ostavite komentar.

Gde iskoristiti vaučer?

Lavli travel

Budimska 7, Beograd
011/32-90-988

Vaučer važi

do 10.9.2017.

Napomene

  • Pre uplate proveriti broj preostalih slobodnih mesta!
  • Odmah po dobijanju vaucera izvrsite rezervaciju mesta slanjem vaucera i podataka putnika (ime i prezime, maticni broj i mobilni kontakt telefon) na mail agencije info@lavli.rs. U roku od 24h agencija ce vam poslati odgovor na rezervaciju.
  • Jedan vaučer važi za jednu osobu!
  • Jedna osoba može kupiti više vaučera!
  • Radno vreme agencije: od ponedeljka do petka od 09:00 do 19:00 i subotom od 10:00 do 14:00
  • Kontakt telefon agencije: 011/3290-988

U cenu aranžmana su uračunati:

- prevoz turističkim autobusom 16 do 90 sedišta na datoj relaciji (AC, CD-DVD oprema),

- vodic/pratilac tokom putovanja

- troškove organizacije i vođenje puta
 

U cenu aranžmana nisu uračunati:

- indvidualni troškovi

- ulaznice

- ručak

Slične ponude