100 din za ulaznicu za Muzej automobila u Beogradu!

200 DIN
Ponuda je istekla
U cenu je uključeno:
  • ulaznica za muzej automobila
  • stari i retki automobili
  • preko 50 vozila
  • stari saobraćajni znaci
Muzej automobila, zbirka Bratislava Petkovića, najmlađi je u nizu tehničkih muzeja u Srbiji. Osnivači Muzeja su Skupština grada Beograda i Bratislav Petković, kolekcionar iz Beograda, vlasnik zbirke istorijski značajnih automobila i arhivske građe o razvoju automobilizma u nas.
 
Sedište Muzeja je u zgradi koja je pod nazivom Moderna garaža proglašena za kulturno dobro i predstavlja karakterističan spomenik tehničke kulture vremena u kome je nastao. Izgrađena je 1929. godine kao prva javna garaža u centru grada, po planovima ruskog arhitekte Valerija Staševskog. U njoj su bili smešteni i automobili učesnika prve beogradske međunarodne automobilske i motociklističke trke, održane 3. septembra 1939.
 
Pretvaranjem Moderne garaže u Muzej automobila zadovoljeno je jedno od osnovnih načela zaštite kulturnih spomenika: spomenik upotrebiti samo za svrhe bliske prvobitnoj nameni. Na taj način nastala je idealna celina koja ima svoje kulturno-tehničke poruke i istorijsku vrednost. U zbirci se nalaze stari i retki automobili, koji su istorijsko svedočanstvo i imaju poseban značaj za upoznavanje primene naučnih dostignuća, razvoja i tehničkog napretka automobilizma kod nas i u svetu. Zbirka sadrži pedeset vozila, od kojih je najstariji Maro Gardon iz 1897. godine. Predmet zaštite su i naprave, uređaji, naučna i stručna literatura, vozačke dozvole, prvi saobraćajni propisi i zakoni, registarske tablice, alati, filmski i fotografski zapisi, umetnička dela i dela primenjene umetnosti, koji doprinose izučavanju istorije automobilizma.
 
https://www.automuseumbgd.com/
 

Ocena ponude

5/5 (ocene: 58)
Miroslav E viva Montenegro
Miroslav E viva Montenegro

Pitanja

Trenutno nema pitanja, možete da ostavite komentar.

Gde iskoristiti vaučer?

MUZEJ AUTOMOBILA

Majke Jevrosime 30, Beograd

Vaučer važi

do 13.1.2024.

Napomene

  • Vaučer obuhvata: Ulaznicu za Muzej automobila!
  • Možete kupiti više vaučera!
  • Radno vreme muzeja: svakog dana od 9.30-20.00h!
  • Obavezno poneti sa sobom vaučer!
  • Nakon krajnje navedenog roka vaučer nije moguće koristiti!

Slične ponude