100 din za vaučer za popust na izlet AVALA–manastir KOPORIN–POKAJNICA–etno kompleks MORAVSKI KONACI za 990 dinara!

1200 DIN
Ponuda je istekla

U cenu je uključeno:

 • vaučer za popust na izlet AVALA–manastir KOPORIN–POKAJNICA–etno kompleks MORAVSKI KONACI za 990 dinara!

Program putovanja:

Polazak iz Beograda u 8h (tačno mesto polaska biće poznato dva dana pred put).

Vožnja do manastira AVALE. Vožnja do Avale, oaze mira na samo 18 kilometara od centra Beograda. Nalazi se na nadmorskoj visini od 511 metara i  najsevernija planina šumadijske grede. Ime je dobila po arapskoj reči „havala“, što znači vidikovac. Planina je obrasla listopadnom i četinarskom šumom, a na njoj se nalazi oko 600 biljnih vrsta, mnoge od njih su veoma lekovite. Brojne retke vrste životinja i ptica stanuju na Avali. U XIX veku ovde je pronađen mineral avalit.Istorija Avale zadire duboko, čak do rimskog doba, kada se smatra da je na vrhu planine bilo vojničko utvrđenje, kao i da se na planini nalaze ostaci antičkog rudnika žive i srebra. U srednjem veku je ovde bio utvrđeni grad,Žrnov, čiji su ostaci uništeni 1934. godine, kada je na istom mestu počela gradnja spomenika Neznanom junaku.U blizini je i Spomenik sovjetskim ratnim veteranima, koji su poginuli u avionskoj nesreći 1964. godine. Avalski TV toranj sagrađen je 1965. godine, visok 195 metara i bio je najveća građevina u tadašnjoj Jugoslaviji i na Balkanu. Srušen je 1999. godine u bombardovanju NATO snaga. Toranj je obnovljen i ponovo otvoren za posetioce 2010. godine. Izgleda identično, samo je visok 205 metara, a sa njega se pruža predivan pogled na celu Šumadiju. Šetnja do spomenika Neznanom junaku. Fakultativno uspon na Avalski toranj uz pratnju čuvara, liftom.Slobodno vreme za kafu.

Nastavak putovanja do manastira Koporin. S razlogom se veruje da jedan od najvećih srpskih svetaca despot Stefan pomaže nerotkinjama koje se pomole na njegovim moštima.

Manastir Koporin nalazi se blizu Velike Plane. Manastir je podiga despot Stefan Lazarević u znak zahvalnosti zbog toga što je ostao živ u bici kod Angore 1402. godine i povratka sestre Olivere koja je predata turskom sultanu nakon bitke na Kosovu.U manastiru Koporin pronađene su i mošti ovog srpskog svetitelja koje se danas nalaze u ćivotu u manastirskoj crkvi.Ćivot se otvara dva puta godišnje – 1. avgusta na dan smrti despota Stefana, i dve nedelje kasnije, kada je slava hrama. Manastirska crkva građena je u starom srpskom stilu. Freske su delimično očuvane i to: Veliki praznici,Stradanje Hristovo,Sveti ratnici i druge. Manastir je više puta rušen a zadnji put je obnovljen 1880. godine.  Nedaleko od manastiriskih zidina nalazi se izvor lekovite vode, koji je takođe podigao Despot Stefan, na mestu gde mu je od lova ranjeni konj pao ali se povratio nakon što je napojen izvorskom vodom. Manastir je dobro održavan.Ženski je, aktivan je i o njemu brinu monahinje. 

Nastavak putovanja do manastira Pokajnica. Crkva-brvnara manastira Pokajnica nalazi se u ataru Starog Sela, oko 5 km udaljena od centra Velike Plane. Manastirska crkva-brvnara posvećena je Svetom ocu Nikolaju Mirikijskom (letnji Sveti Nikola) i ulazi u red najznačajnih crkava ove vrste u Srbiji, pa je proglašena za spomenik izuzetne vrednosti. Sagrađena je 1818. godine o čemu svedoči urezan natpis na brvnu pokraj ulaznih vratiju i prestona ikona Sveti Đorđe ubija aždahu, na kojoj se nalazi tekst o zadužbinbaru, vojvodi Smederevske nahije, Vujici Vuličeviću. Sagrađena je posle ubistva Karađorđa u Radovanjskom lugu 1817. Godine. Narod joj je dao ime Pokajnica tumačeći ovaj čin kao znak pokajanja Vujice Vuličevića za ubistvo svog kuma Karađorđa.Crkva-brvnara manastira Pokajnica je intervencijama Zavoda za zaštitu spomenika kulture 1951. i 2003. godine u podpunosti sačuvala svoju autentičnost. Bila je dugo vreme zajednička parohijska crkva za Staro i Novo Selo, Rakinac, Radovanje i Veliku Planu a 1954. godine pretvorena je u opštežiteljni manastir sa muškim bratstvom, da bi dolaskom sestrinstva manastira Sveta Trojica sa Kosova i Metohije 1992. godine postao ženski manastir.

Vožnja do etno kompleksa Moravski konaci, koje se nalazi u blizini Velike Plane. Etno selo „Moravski konaci“ je napravljeno kao reprezentativno mesto za odmor, rekreaciju.

Naselje za konačenje sagrađeno od autohtonih starih kuća, koje su sa pažnjom, po napuštenim srpskim selima, demontirane i ovde ponovo sklopljene. Na sredini etno sela nalazi se restoran domaće kuhinje izgrađen od drveta, stakla i kamena, u obliku duplog krsta. Smeštena je na samoj obali jezera na kome se nalazi devet  ostrva međusobno povezanih drvenim mostićima. Na dva od devet ostrva se nalaze etno soba, svojevrstan izložbeni prostor starog nameštaja i pokućstva i kafedžinica u kojoj se služe domaći slatkiši i ručno melje kafa. 

Povratak u Beograd do 19h.                                                                          

NAPOMENA: AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDNIH LOKALITETA/DESTINACIJA, NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

U cenu je uključeno:

 • Prevoz modernim turističkim autobusima
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča
 • Troškovi organizacije putovanja

U cenu nije uključeno:

 • Individualni troškovi
 • Ulaznica za Avalski toranj-200din.
 • Ručak

Ocena ponude

5/5 (ocene: 6)
Nikola Sve je bilo savrseno!
natasa Sve!hvala

Pitanja

Trenutno nema pitanja, možete da ostavite komentar.

Gde iskoristiti vaučer?

FLAMINGO TRAVEL KLUB

Čitačka 39, Beograd
011/2522-710; 060/52-23-152

Napomene

 • Vaučer plaćate 100 din, u agenciji plaćate 990 din!
 • Vaučer važi za jednu osobu!
 • Obavezno je da pre kupovine vaučera kontaktirate turističku agenciju radi provere raspoloživosti kapaciteta i rezervacije termina!
 • Kontakt telefon: 011/2522710, 060/5223152

U cenu je uključeno:

 • Prevoz modernim turističkim autobusima
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča
 • Troškovi organizacije putovanja

U cenu nije uključeno:

 • Individualni troškovi
 • Ulaznica za Avalski toranj-200din.
 • Ručak

Slične ponude