1150 din za jednodnevni izlet Vrelo Mlave - ergela Ljubičevo - Trška crkva - manastir Gornjak!

2200 DIN
Ponuda je istekla
Odlična organizacija
Ljubazni vodiči
Višegodišnje iskustvo

ERGELA LJUBIČEVO-TRŠKA CRKVA-MANASTIR GORNJAK

MLAVSKO VRELO je smešteno u prirodnom amfiteatru i ima prečnik oko 25 metara. Fascinantnu lepotu celom pejzažu daje smaragdno zelena boja vode, koja je posledica okolne vegetacije i velike dubine. Naime, dubina vrela još uvek nije ispitana. Ronilačka ekipa je 2008. godine ispitivala vrelo. Stigli su do dubine od čak 72 m, a dalje nisu mogli usled jakog strujanja vode i male bezbednosti. Reka Mlava izvire iz podnožja nepreglednih homoljskih brda u prelepom, tihom vrelu hladne, plave vode koju možete piti bez problema – izuzetno je ukusna i, naravno, potpuno ispravna za piće. Dvadesetak metara ispod vrela ugnezdio se “zaštitni znak” vrela i turističke ponude Žagubice – restoran “Vrelo”. MANASTIR GORNjAK Nekada Ždrelo Braničevsko, a današnji manastir Gornjak, nalazi se u Gornjačkoj klisuri reke Mlave. Sagradio ga je prema predanju, čvrstom verovanju naroda i nekim dokazima Sveti Knez Lazar 1378. ili 1379. godine. O tome govore prepisi dveju povelja izdatih ovom manastiru. Originalne povelje, kneževa i patrijarhova, nestale su u vreme robovanja pod Turcima, a njihovi prepisi, prema procenama nekih istraživača, potiču iz 18. veka i sadrže nejasnoće koje otežavaju konačno utvrđivanje istine o tačnoj godini završetka ove građevine.
Crkva manastira Gornjaka pripada moravskom stilu i tipična je za poslednju četvrtinu 14. veka (osnova svedenog krsta). Crkva ima tri polukružne apside, s tim što je istočna veća i odvojena od nanosa stubovima na kojima leži kupola. Zbog čestih paljenja i rušenja njen prvobitni izgled je sasvim izmenjen. Leontije Pavlović navodi da je crkva živopisana 1847. godine. Ikonostas je urađen 1935. godine, a poslednji veći radovi obavljeni su 80-ih godina 20. veka (Mirković, 2005). U okviru manastira se nalazi konak u kome je moguće prenoćište. LJUBIČEVO ERGELA-Jednu od najstarijih ergela u Srbiji (1853) osnovao je knjaz Miloš Obrenović i "na pašnjacima kraj Velike Morave uzgajao najbolje konje. Ime Ljubičevu je dao knez Mihailo, u znak sećanja na svoju majku, kneginju Ljubicu, suprugu knjaza Miloša. "Oaza mira i tišine", kako česti posetioci nazivaju ergelu, preživljavala je život nacionalne istorije ali je uvek, posle teških dana, dolazio preporod. Početkom XX veka, ergela je izrasla u konjarsku instituciju evropskog ranga i imala je oko 500 grla plemenite rase. TRŠKA CRKVA- nalazi se bilzu Žagubice, posvećena je rođenju Presvete Bogorodice

 

VAŽNA INFORMACIJA- Agencija dva dana pred putovanje šalje putnicima SMS obaveštenje sa informacijom o mestu i vremenu polaska. Ukoliko ne dobijete SMS jedan dan pre putovanja, molimo Vas da kontakirate agenciju. SMS se šalje nosiocu ugovora ili rezervacije i istu je dužan da prosledi saputnicima.

PROGRAM PUTOVANJA :

Polazak sa parkinga oko 07.30 časova u blizini Starog Sajmišta ( parking kod Sava Centra, Hayata). Vožnja do Ergle Ljubičevo. Obilazak Ergele uz stučnog vodiča. Kraća pauza za odmor, kafu, toalet.

Nastavak putovanja do manastir Gornjak smestenog na maloj zaravni iznad leve obale Mlave, ispod strmih litica planine Ježevca. Okolni predeo toliko je lep i živopisan, da je Đura Jakšić u oduševljenju pevao: "Od Velikog Sela do samoga Ždrela, k’o da je vila neka ćilim razastrela". Manastir Gornjak podigao je Knez Lazar Hrebeljanović baš za isposnika, prepodobnog Grigorija Sinajita, oko 1379. godine. Njegove mošti smatraju se svetim i danas se čuvaju u malom sarkofagu u ovoj crkvi. Manastir je posvećen Vavedenju presvete Bogorodice. Do 12. veka zvao se Ždrelo. Kako stoji na ulazu u manastir, 1788. godine Turci su ga zapalili kao odmazdu, jer su kaluđeri pomagali Austrijance. Tada je Gornjak teško oštećen. Ne zna se kada je popravljen, ali životopis nije originalan, već je iz kasnijeg doba. Oslikavanje unutrašnjosti crkve do danas nije završeno. Obilazak manastira.

Nastavak putovanja do vrela Mlave sa usputnim kraćim zadržavanjem kod Trške crkve.- Najstarija crkva u Braničevskoj eparhiji. Sagrađena je u stilu Raške škole, a ime je dobila po selu Trg, u kojem je preovladavalo trgovačko stanovništvo. Ne postoje sigurni podaci o vremenu njene gradnje ali, sudeći prema pojedinim izvorima i njenoj arhitekturi, nastala je u periodu od 9. do 13. veka, pre vladavine kralja Dragutina. Nakon kraćeg zadržavanja nastavak do Mlavskog vrela.

VRELO je smešteno u prirodnom amfiteatru i ima prečnik oko 25 metara. Fascinantu lepotu celom pejzažu daje smaragdno zelena boja vode, koja je posledica okolne vegetacije i velike dubine. Naime, dubina vrela još uvek nije ispitana. Ronilačka ekipa je 2008. godine ispitivala vrelo. Stigli su do dubine od čak 72 m, a dalje nisu mogli usled jakog strujanja vode i male bezbednosti. Reka Mlava izvire iz podnožja nepreglednih homoljskih brda u prelepom, tihom vrelu hladne, plave vode koju možete piti bez problema – izuzetno je ukusna i, naravno, potpuno ispravna za piće. Dvadesetak metara ispod vrela ugnezdio se “zaštitni znak” vrela i turističke ponude Žagubice tebalo bi, inače, napomenuti da voda u vrelima obično nije vrela :), već je dosta hladna, jer dolazi iz dubine koja je dovoljno velika da bi sprečila zagrevanje vode pod uticajem Sunca (odnosno od stena koje apsorbuju sunčevu toplotu), a opet i izuzetno mala da bi se ta voda zagrevala pod uticajem toplijih zemljinih slojeva u unutrašnjosti i izbijala na površinu kao termalna. Dakle, iako će vam možda voda delovati jako primamljivo, naročito u letnjim mesecima, nemojte se nepromišljeno bacati u nju ;). Ono što ćete vrlo brzo primetiti kada se približite vodi je da se u njoj nalazi popriličan broj riba (uglavnom pastrmke). Dečici možete dati komadiće hleba koje će bacati sa mostića i njihova zabava je zagarantovana ;). Nekih stotinak metara nizvodno od vrela, nalaze se i ribnjaci pastrmke. Upravo ta pastrmka će vam biti spremljena u restoranu motela koji se nalazi u neposrednoj blizini vrela.  Čitavo okruženje ovog spomenika prirode je lepo uređeno – od korektno urađenih informativno-edukativnih markera, pa do ograde, mostića, klupica, manjeg parking prostora, uređenog rečnog korita… Ovome dodajemo i kraću stazu za šetnju koja počinje iznad motela, i koja predstavlja odličan izbor ukoliko želite da izbegnete tzv. „horizontalu” posle ručka ;). Slobodno vreme.

Nastavak putovanja ka Beogradu. Dolazak na mesto polaska u večernjim časovima.

Aranžman obuhvata:

• prevoz turističkim autobusom 16 do 90 sedišta na datoj relaciji (AC, CD-DVD oprema)

• turistički pratilac puta za sve vreme izleta
• Obilaske prema programu
• Troškovi organizacije putovanja

Aranžman ne obuhvata:

• ulzanicu za Ergelu 200 dinara

• fakultativni ručak 850 dinara

• individualne troškove ( kafu, piće, prilog u manastirima)

VAŽNA INFORMACIJA -  Agencija dva dana pred putovanje šalje putnicima SMS obaveštenje sa informacijom o mestu i vremenu polaska. Ukoliko ne dobijete SMS jedan dan pre putovanja, molimo Vas da kontakirate agenciju. SMS se šalje nosiocu ugovora ili rezervacije i istu je dužan da prosledi saputnicima.

Ocena ponude

4,7/5 (ocene: 500)
Nada Majstorović Aranžman je fantastičan,vodič čista desetka. Jedinstven doživljaj.
Ivana cool :)

Pitanja

Trenutno nema pitanja, možete da ostavite komentar.

Gde iskoristiti vaučer?

Lavli travel

Budimska 7, Beograd
011/32-90-988

Napomene

 • Vaučer obuhvata: Jednodnevni izlet Vrelo Mlave - ergela  Ljubičevo - Trška crkva - manastir Gornjak!
 • Podaci su informativnog karaktera, sve informacije preuzeti sa sajta agencije!
 • Pre uplate proveriti broj slobodnih mesta!
 • Odmah po dobijanju vaučera izvrsite rezervaciju mesta slanjem vaucera i podataka putnika (ime i prezime, godina rodjenja, mobilni kontakt telefon) na mail agencije info@lavli.rs. U roku od 24h agencija ce vam poslati odgovor na rezervaciju
 • Radno vreme agencije: od ponedeljka do petka od 09:00 do 19:00h i subotom od 10:00 do 14:00h.
 • Kontakt telefon agencije: 011/3290-988
 • VAŽNA INFORMACIJA -  Agencija dva dana pred putovanje šalje putnicima SMS obaveštenje, sa informacijom o mestu i vremenu polaska. U koliko ne dobijete SMS jedan dan pre putovanja, molimo Vas da kontakirate agenciju. SMS se šalje nosiocu ugovora ili rezervacije i istu je dužan da prosledi saputnicima.

Aranžman obuhvata:

 • prevoz turističkim autobusom 16 do 90 sedišta na datoj relaciji (AC, CD-DVD oprema)
 • turistički pratilac puta za sve vreme izleta
 • obilaske prema programu
 • troškovi organizacije putovanja

Aranžman ne obuhvata:

 • ulzanicu za Ergelu 200 dinara
 • fakultativni ručak 850 dinara
 • individualne troškove ( kafu, piće, prilog u manastirima)

Slične ponude