120 din za vaučer za popust na izlet TRAGOM DESPOTA STEFANA: Manasija-Gospodarev kamen-Krupajsko vrelo-Koporin-Crkvine za 1100 dinara!

1500 DIN
Ponuda je istekla

U cenu je uključeno:

  • izlet TRAGOM DESPOTA STEFANA: Manasija-Gospodarev kamen-Krupajsko vrelo-Koporin-Crkvine za 1100 dinara

Program putovanja:

Polazak iz Beograda u 8.00h kod Vaznesenjske crkve, ulica Admirala Geprata.

Vožnja preko Svilajnca i Despotovca do srpskog srednjovekovnog manastira MANASIJA, despotove najpoznatije zadužbine.

Manastir je sagrađen početkom 15.veka, jedna  trećina originalnih fresaka je sačuvana, na kojima je vidljiva čuvena vizantijsko plava boja. Uz monumentalni portret ktitora, najpoznatija freska je prikaz Svetih ratnika. Mešavina je moravske i raške škole. Manastirska crkva opasana je moćnim zidinama, sa 11 kula izuzetno očuvanih, među kojima je najznačajnija Despotova kula.Prvobitni naziv manastira je Resava. Manasija je bila kulturno središte despotovine sa čuvenom Resavskom prepisivačkom školom.

Nastavak putovanja do jedinstvene tačke u Srbiji- GOSPODAREV (DESPOTOV ) KAMEN(pešačenje oko 1-1.5 km u jednom smeru- lakša planinarska tura)- mesta na kome je despot Stefan proveo puno vremena, odakle je dobijao inspiraciju za svoje viteške borbe ali i umetničku kreaciju. Posebno je interesantno što se sa Despotovog kamena vide brežuljci imanja „Bela reka“,gde je Stefan trenirao svoje vitezove za turske ratove, prema kojima je imao obavezu kao vazal. Odatle je komandovao i vodio vojne vežbe.

Slobodno vreme na Despotovom kamenu za fotografisanje i pravi trenutak da pročitamo i analiziramo Despotovo Slovo ljubve.

Nakon laganog silaska sa Despotovog kamena, nastavak putovanja kroz Homolje do Krupajskog vrela gde ćemo napraviti pauzu za fotografisanje i odmor u obližnjem restoranu.

KRUPAJSKO VRELO predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja ovog kraja. Svojom jedinstvenom lepotom, ovo izvorište, koje na površini stvara kraško jezero, neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha. Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela.

Spomenik prirode „Krupajsko vrelo“, ustanovljen uredbom Vlade Republike Srbije za zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja predstavlja jedan od najjačih kraških izvora u Srbiji i po morfologiji svog izvorišta, hidrološkim funkcijama i pratećim prirodnim obeležjima pripada grupi najreprezentativnijih gravitacionih vrela. Obilazak vrela i slobodno vreme.

Nastavak putovanja kroz Gornjačku klisuru pored manastira Gornjak gde je Despot proveo svoje detinjstvo i ostataka manastira Blagoveštenje i Mitropolije čiji je on ktitor. Vožnje preko Petrovca na Mlavi, žabara i Velike Plane do MANASTIRA KOPORIN.

S razlogom se veruje da jedan od najvećih srpskih svetaca despot Stefan pomaže nerotkinjama koje se pomole na njegovim moštima.

Manastir Koporin nalazi se blizu Velike Plane. Manastir je podiga despot Stefan Lazarević u znak zahvalnosti zbog toga što je ostao živ u bici kod Angore 1402. godine i povratka sestre Olivere koja je predata turskom sultanu nakon bitke na Kosovu.U manastiru Koporin pronađene su i mošti ovog srpskog svetitelja koje se danas nalaze u ćivotu u manastirskoj crkvi.Ćivot se otvara dva puta godišnje – 1. avgusta na dan smrti despota Stefana, i dve nedelje kasnije, kada je slava hrama. Manastirska crkva građena je u starom srpskom stilu. Freske su delimično očuvane i to: Veliki praznici,Stradanje Hristovo,Sveti ratnici i druge. Manastir je više puta rušen a zadnji put je obnovljen 1880. godine.  Nedaleko od manastiriskih zidina nalazi se izvor lekovite vode, koji je takođe podigao Despot Stefan, na mestu gde mu je od lova ranjeni konj pao ali se povratio nakon što je napojen izvorskom vodom. Manastir je dobro održavan. Ženski je, aktivan je i o njemu brinu monahinje.

Nakon obilaska manastira nastavak putovanja prema zaseoku CRKVINE u blizini Mladenovačkog Markovca. Tamo se nalazi Najstariji javni spomenik na teritoriji Beograda – onaj sa zapisom o smrti omiljenog vladara i obnovitelja Beograda, despota Stefana Lazarevića postavljen je 1427. godine u porti crkve u zaseoku Crkvine. Kao i mnogi vladari i plemići tog doba, despot Stefan je voleo da odlazi u lov u okolna sela. Okolina Kosmaja bila mu je jedna od omiljenih lokacija. Prilikom jednog takvog lova, 19. jula 1427.  godine despot Stefan je umro od posledica moždanog udara. Despotov biograf svedoči nam u „Žitiju“ i o strašnoj mističnoj oluji od koje se nebo nad Beogradom zatamnelo i gromovi tukli, dok je u šatoru despot izgovarao poslednje svoje reči „Po Đurđa, po Đurđa“… Smrt ovog strogog, ozbiljnog i prosvećenog vladara na neki način je u narodu predstavljena kao propast, kao Strašni sud, naročito posle  propasti despotovine i pada pod tursku upravu sa kojom se gubi i državni identitet srpske srednjovekovne države.

Na mestu upokojenja omiljenog vladara, a u neposrednoj blizini crkve čiji je ktitor sam bio, postavljen je kameni beleg. Najbliži saradnici koji su u trenutku nesreće činili despotovu svitu, podigli su obelisk od venčačkog kamena, ispisujući poruke odanosti i poštovanja. U tim zapisima se kaže da je spomenik podigao vlastelin Đurađ Zubrović. Na čeonoj strani spomenika uklesan je epitaf uz koji je urezana i predstava Hristovog krsta na Golgoti, simbol stradalništva i mučeništva, kao i slabo vidljiva predstava jelena koja aludira na događaj u lovu. Natpisi na svim stranama spomenika svedoče o zahvalnosti, ljubavi i bolu zbog gubitka vladara: „Blagočastivi Gospodin Stefan, dobri gospodin „ i „Predobri i mili i slatki gospodin despot, o gore tomu ko ga vide na ovom mestu mrtva“. Epitaf na čeonoj strani jedan je od najlepših zapisa ove vrste. Prema jednom tumačenju, autor je pop Vukša čiji se potpis nalazi i na bočnoj strani spomenika, dok drugo tumačenje pripisuje ove reči upravo Konstantinu Filozofu. Ovaj zapis svečanog tona ne svedoči samo o lepoti izraza, već  govori i o vladavini i životu Stefana Lazarevića, o oblastima kojima je upravljao, o trajanju vladavine kao i podacima o njegovoj smrti.

Povratak za „preveliki grad Beograd, najkrasnije mesto od davnine“  u večernjim časovima.     

ARANŽMAN OBUHVATA:

  • Prevoz modernim turističkim autobusima
  • Usluge licenciranog turističkog vodiča ili pratioca grupe
  • Troškovi organizacije putovanja

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

  • Individualni troškovi

Ocena ponude

5/5 (ocene: 51)
Slobodanka Počevši od prevoznika,pa preko vodiča koja je bila odlična i samog grada.Nisam zamišljala da je Temišvar tako lep grad,tako da sam oduševljena.
Daniela ponuda

Pitanja

Trenutno nema pitanja, možete da ostavite komentar.

Gde iskoristiti vaučer?

FLAMINGO TRAVEL KLUB

Vojvode Milenka 46, Beograd
011 7491 713, 061 522 31 50
info@flamingotravelklub.rs

Napomene

  • Vaučer plaćate 120 din, u agenciji plaćate 1100 din!
  • Vaučer važi za jednu osobu!
  • Obavezno je da pre kupovine vaučera kontaktirate turističku agenciju radi provere raspoloživosti kapaciteta i rezervacije termina!
  • Kontakt telefon: 011/2522-710, 060/522-3152

ARANŽMAN OBUHVATA:

  • Prevoz modernim turističkim autobusima
  • Usluge licenciranog turističkog vodiča ili pratioca grupe
  • Troškovi organizacije putovanja

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

  • Individualni troškovi

Slične ponude