1250 din za izlet Manastir Zaova-Banja Ždrelo- Krupajsko vrelo- Manastir Gornjak!

2200 DIN
Ponuda je istekla
Odlična organizacija
Ljubazni vodiči
Višegodišnje iskustvo

KRUPAJSKO VRELO izbija na zapadnoj strani Beljanice na nadmorskoj visini od 240 m. Kapacitet vrela karakteriše veliko kolebanje.  Nalazi se u jugoističnom delu Krepoljinsko–krupajske kotline, u ataru sela Milanovac. Vode ovog vrela ogromnom snagom izbijaju iz velikog pećinskog otvora, a pristižu podzemnim putevima sa planinskih visova.
Temperatura vode vrela kreće se 9°C -11°C. Izgradnjom brane na otoci vrela 1946. godine, Krupajsko vrelo izgleda drugačije nego što ga je priroda stvorila. Formirano je 40 m dugačko, 17 m široko i 14 m duboko jezerce. Vrelo sa termalnim izvorom u neposrednoj blizini bazena za kupanje i očuvanom prirodom u okruženju, predstavlja veoma atraktivno mesto za posetioce.

MANASTIR GORNjAK Nekada Ždrelo Braničevsko, a današnji manastir Gornjak, nalazi se u Gornjačkoj klisuri reke Mlave. Sagradio ga je prema predanju, čvrstom verovanju naroda i nekim dokazima Sveti Knez Lazar 1378. ili 1379. godine. O tome govore prepisi dveju povelja izdatih ovom manastiru. Originalne povelje, kneževa i patrijarhova, nestale su u vreme robovanja pod Turcima, a njihovi prepisi, prema procenama nekih istraživača, potiču iz 18. veka i sadrže nejasnoće koje otežavaju konačno utvrđivanje istine o tačnoj godini završetka ove građevine.
Crkva manastira Gornjaka pripada moravskom stilu i tipična je za poslednju četvrtinu 14. veka (osnova svedenog krsta). Crkva ima tri polukružne apside, s tim što je istočna veća i odvojena od nanosa stubovima na kojima leži kupola. Zbog čestih paljenja i rušenja njen prvobitni izgled je sasvim izmenjen. Leontije Pavlović navodi da je crkva živopisana 1847. godine. Ikonostas je urađen 1935. godine, a poslednji veći radovi obavljeni su 80-ih godina 20. veka (Mirković, 2005). U okviru manastira se nalazi konak u kome je moguće prenoćište.

PROGRAM PUTOVANJA :

Polazak sa parkinga oko 07.30 časova u blizini Starog Sajmišta. Vožnja do manastira Zaova. Manastir Zaova, udaljen pet kilometara od Malog Crnića, najposećeniji je manastir na teritoriji osam opština Braničevskog okruga. Smatra se da je ovaj manastir nastao u 14. veku, u doba kneza Lazara. Prema predanju, sazidan je na temeljima crkve koju su podigla braća Radići, vlastelini Pavle i Radul, u znak pokajanja što su svoju sestru Jelicu rastrgli „konjima na repove“, 1375. godine, poverovavši u lažnu optužbu njene snahe „kučke Pavlovice“, da joj je ubila sina u kolevci. Saznavši kasnije istinu, braća su u znak pokajanja na sestrinom grobu podigla crkvu. Čuvši za ovaj događaj, koji je kasnije opevan i u narodnoj pesmi „Bog nikom dužan ne ostaje“, knez Lazar je, uoči boja na Kosovu, na Jeličinom grobu sagradio mali hram, koji je narod nazvao Zaovina crkva. Obilazak manastira. Slobodno vreme.

Nastavak putovanja do Banje Ždrelo. Banja Ždrelo je jedinstvena po tome što su bazeni ispunjeni termalnom vodom temperature oko 40C koja izvire 200 metara ispod zemlje. Naziv je dobila zbog svog položaja, jer se nalazi na samom ulasku u Gornjačku klisuru. Kraća pauza za kafu, osveženje po želji. Mogućnost kupovine domaćih prozivoda.

Nastavak putovanja do Krupajskog vrela. Vrelo se nalazi pri dnu anfiteatralnog obluka strmih, mestimično vertikalnih strana. Potok vrela, odnosno vrelska otoka ukupne dužine 435 metara, prvo otiče prema severu na dužini od 130 metara, a zatim skreće prema zapadu i posle nekih 300 metara uliva se u Krupajsku reku. Zbog izgradnje brane na otoci vrela visoke oko 3 metara vrelo danas ima izgled izduženog jezerca dužine 40 i širine 17 metara čija se voda atraktivnim vodopadom preliva preko krune ove ustave. Slobodno vreme za fotografisanje.

Povratak do manastira Gornjak, smeštenog na maloj zaravni iznad leve obale Mlave, ispod strmih litica planine Ježevca. Okolni predeo toliko je lep i živopisan, da je Đura Jakšić u oduševljenju pevao: "Od Velikog Sela do samoga Ždrela, k’o da je vila neka ćilim razastrela". Manastir Gornjak podigao je Knez Lazar Hrebeljanović baš za isposnika, prepodobnog Grigorija Sinajita, oko 1379. godine. Njegove mošti smatraju se svetim i danas se čuvaju u malom sarkofagu u ovoj crkvi. Manastir je posvećen Vavedenju presvete Bogorodice. Do 12. veka zvao se Ždrelo. Kako stoji na ulazu u manastir, 1788. godine Turci su ga zapalili kao odmazdu, jer su kaluđeri pomagali Austrijance. Tada je Gornjak teško oštećen. Ne zna se kada je popravljen, ali životopis nije originalan, već je iz kasnijeg doba. Oslikavanje unutrašnjosti crkve do danas nije završeno. Obilazak manastira. Slobodno vreme za ručak. Nastavak putovanja ka Beogradu. Dolazak na mesto polaska u večernjim časovima.

Aranžman obuhvata:

  • prevoz turističkim autobusom 16 do 90 sedišta na datoj relaciji (AC, CD-DVD oprema)
  • turistički pratilac puta za sve vreme izleta
  • Obilaske prema programu
  • Troškovi organizacije putovanja

Aranžman ne obuhvata:

  • fakultativni ručak
  • individualne troškove ( kafu, piće, prilog u manastirima)

VAŽNA INFORMACIJA - Agencija dva dana pred putovanje šalje putnicima SMS obaveštenje, sa informacijom o mestu i vremenu polaska. U koliko ne dobijete SMS jedan dan pre putovanja, molimo Vas da kontakirate agenciju. SMS se šalje nosiocu ugovora ili rezervacije i istu je dužan da prosledi saputnicima.

Ocena ponude

4,7/5 (ocene: 528)
Andrea S obzirom da prvi put putujem preko agencije Lavli travel, veoma sam zadovoljna. Organizacija i vodič (Ljilja) su ispunili moja očekivanja. Svaki dogovor između putnika, vodiča i vozača je ispoštovan. Sve pohvale
Zarko Sve. Bus, vozači, vodič Maja, hotel, doručak

Pitanja

Trenutno nema pitanja, možete da ostavite komentar.

Gde iskoristiti vaučer?

Lavli travel

Budimska 7, Beograd
011/32-90-988

Napomene

  • Vaučer obuhvata: Izlet Manastir Zaova-Banja Ždrelo- Krupajsko vrelo- Manastir Gornjak!
  • Podaci su informativnog karaktera, sve informacije preuzeti sa sajta agencije!
  • Pre uplate proveriti broj slobodnih mesta!
  • Odmah po dobijanju vaučera izvrsite rezervaciju mesta slanjem vaučera i podataka putnika (ime i prezime, godina rođenja, mobilni kontakt telefon) na mail agencije info@lavli.rs. U roku od 24h agencija će vam poslati odgovor na rezervaciju
  • Radno vreme agencije: od ponedeljka do petka od 09:00 do 19:00h i subotom od 10:00 do 14:00h!
  • Nakon krajnjeg označenog roka iskoristivosti, vaučer nije moguće iskoristiti!
  • VAŽNA INFORMACIJA - Agencija dva dana pred putovanje šalje putnicima SMS obaveštenje, sa informacijom o mestu i vremenu polaska. U koliko ne dobijete SMS jedan dan pre putovanja, molimo Vas da kontakirate agenciju. SMS se šalje nosiocu ugovora ili rezervacije i istu je dužan da prosledi saputnicima.

Aranžman obuhvata:

  • prevoz turističkim autobusom 16 do 90 sedišta na datoj relaciji (AC, CD-DVD oprema)
  • turistički pratilac puta za sve vreme izleta
  • obilaske prema programu
  • troškove organizacije putovanja

Aranžman ne obuhvata:

  • fakultativni ručak
  • individualne troškove ( kafu, piće, prilog u manastirima)

Slične ponude