250 din za vaučer za popust na jednodnevni izlet manastir Lešje, Felix Romuliana i Zaječar za 1800 dinara!

Termini putovanja:

07.02.2021. - 07.02.2021.
21.03.2021. - 21.03.2021.
10.04.2021. - 10.04.2021.
08.05.2021. - 08.05.2021.
12.06.2021. - 12.06.2021.
10.07.2021. - 10.07.2021.
08.08.2021. - 08.08.2021.

U cenu je uključeno:

 •  vaučer za popust na jednodnevni izlet manastir Lešje,Felix Romuliana i Zaječar za 1800 dinara

Program putovanja:

 

Polazak iz Beograda u 7h, kod Vaznesenjske crkve, u ulici Admirala Geprata.

Vožnja autoputem preko Paraćina do sela Lešje u kome se nalazi manastir Pokrova Presvete Bogorodice. Poseta manastirskom kompleksu.

Manastir, kao i samo mesto gde se nalazi, dobili su ime po leskovoj šumi koja je iskrčena u podnožju brda Baba, koje se naslanja na planinu Rtanj. Manastir Lešje je zadužbina župana Vukoslava, vlastelina na dvoru Nemanjića, koji je zajedno sa sinovima Držmanom i Crepom podigao kompleks manastira, i to na temeljima nekadašnje bogomolje, koja je izvesno ovde postojala.

Kao i mnoge svetinje iz srednjeg veka i manastir Lešje je u požaru postradao i to do te mere zapusteo, da su mu posle Prvog svetskog rata teško pronađeni temelji. Meštanin sela Lešje Živan Marković se kao zarobljenik u Prvom svetskom ratu zavetovao da će, ako se živ vrati kući, na tom mestu sagraditi crkvicu. Meštanin i njegovi pomoćnici su iste godine otkopali već postojeće temelje prvobitne Bogorodičine crkve. Dogodilo se da se Živanu u snu ukazala Presveta Bogorodica i rekla mu gde se nalaze temelji crkve koja je odavno u ruševinama. Kako beleži dalja istorija, ovaj čovek je na otkrivenim temeljima nekadašnje bogomolje, tačnije na njenom oltarskom delu podigao malu crkvu od kamena, koju je pokrio limom.

Posle posete manastiruvožnja do arheološkog lokaliteta Felix Romuliana.

Carska palata Feliks Romulijana, smeštena je kod sela Gamzigrad 11.5km od Zaječara, predstavlja jedan od najbolje očuvanih rimskih spomenika u Srbiji.Arheološka iskopavanja započeta su 1953. godine pod pretpostavkom da se radi o rimskom vojnom logoru, međutim, otkrivanjem luksuznih podnih mozaika i skulptura od mermera namena ovog zdanja dovedena u pitanje. Zagonetka je rešena 1984. godine kada je pronađena arhivolta sa natpisom FELIX ROMULIANA. Ovim je potvrđena hipoteza akademika Dragoslava Srejovića da se radi o carskoj palati, ostavštini imperatora Galerija, koju je nazvao po svojoj majci Romuli, a podigao sa namerom da se u nju povuče nakon silaska sa prestola.Na brdu Magura, iznad palate, izvršena je apoteoza imperatora i njegove majke, koja je umrla između 303. i 305. godine. Brdo koje je smatrano za sveti breg otkriveno je prilikom arheoloških iskopavanja 1989. godine. Apoteoza je izvršena na ogromnoj lomači, u čijem središtu se nalazila voštana figura sa imperatorovim likom. Iznad lomače bio je kavez sa orlom, koji je pušten u nebo kad je plamen zahvatio odor. Ptica je oglašavala dolazak careve duše do svog božanskog oca. Na Maguri su pronađena dva carska mauzoleja, izgrađena za posmrtne ostatke imperatora i njegove majke.Felix Romuliana zahvata prostor od 6,5 hektara. Opasana je odbrambenim zidom od 20 kula, unutar kojih je carska palata. Glavna kapija je na istočnoj strani i ka njoj su okrenute fasade svih građevina unutar bedema.Pored istraživanja palate 1990. godine počinju istraživanja na obližnjem brdu Magura gde bivaju otkrivena dva mauzoleja. Srejović tada zaključuje da se radi o mestu gde su pohranjena tela Romule i Galerija koji su ritualom apoteoze uznešeni među božanstva.Feliks Romulijana je proglašena 2007. godine za spomenik svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO organizacije.

Obilazak arheološkog kompleksa uz pratnju kustosa.

Nastavak putovanja do ZAJEČARA.

Grad Zaječar okružen planinama Tupižnicom, obroncima planine Deli Jovani i Stare Planine nalazi se u centralnom delu u Timočke Krajine.Nalazi se u Zaječarskoj kotlini.Na 11 km istocno od grada nalazi se administrativni granicni prelaz sa Bugarskom.Grad je udaljen 100 km od Niša i 250 km od Beograda.

Teritoriju presecaju reke Crni i Beli Timok koji spajanjem čini Veliki Timok koji protiče i kroz grad Zaječar.

Na teritoriji opštine postoje tri veštacka akumulaciona jezera: Grliško, Rgotsko i Sovinac.Nedaleko od Zaječara nalazi se banjsko lecilište Gamzigradska Banja sa uređenim termo mineralnim izvorima.

Zaječar se osim bogate istorije može pohvaliti i Popovom plažom – prostorom za uživanje pored reke Timok sa sređenim igralištem za decu, sportskim terenima i parkom.Ovde se održava i čuvena rok manifestacija Gitarijada.

U centru grada nalazi se čardak, poznatiji kao Radul-begov konak, jedan od retkih

sačuvanih spomenika orijentalnog građevinarstva u Timočkoj krajini. Poznato je da je vidinski paša Paznanoglu naredio da se na svim važnijim putevima sagrade hanovi i druga svratišta samo Turskim prolaznicima, i na taj način se štitila se raja od turskih nasilnika, koji su do tada konačili u kućama lokalnog stanovništva. Dobio je ime Radul-begov konak jer je nakon oslobođenja naših krajeva od Turaka bio prodat Radulu Gligorijeviću, bogatom meštaninu iz obližnjeg sela Grljan.

Prvi pisani trag potiče iz austrijskih izvora iz 1784. godine o objektu čije je prizemlje zidano kamenom, a sprat bio od drveta koji je oblepljen zemljom. Tačno vreme izgradnje nije moguće utvrditi jer nema pisanih tragova, ni predanja.  Čardak ima prizemlje i sprat.  Za sprat može tvrditi da se koristio kao stambeni prostor, dok su su u prizemlju zgrade nalazili zanatski dućani. Nalazi se pod zaštitom Narodnog muzej grada Zaječara i države od 1955. godine. U obnovljenim prostorijama Radul-begovog konaka smeštena je stalna postavka o starom Zaječaru – na spratu, i galerija slika u prizemlju u kome se pored likovnih izložbi permanentno odvijaju  raznovrsni kulturni programi. Stalnu postavku čine prostorije na spratu uređene u različitim stilovima : Arapski salon – sa nameštajem dekorisanim u tehnnici arabeske; MALI SALON – pripada periodu početka stvaranja građanske klase u vreme početka vladavine dinastije Obrenović; TRPEZARIJSKI SALON – pripada periodu formirane građanske klase, rađen po zapadnim šablonima: SALON MILEVE HADŽI – PAVLOVIĆ – koji predstavlja sam vrh građanske klase; SALON JEDNOG KNEZA – opremljen u stilu iz otomansko perioda vladavine ovim krajem.

Narodni muzej Zaječarosnovan je 27.marta 1951. Zgrada u kojoj se muzej nalazi sagrađena je 1927. godine za potrebe vojne ustanove za projektovanje puteva. Iako površina zgrade ne zadovoljava potrebe čuvanja i izlaganja velikog broja izuzetno značajnih predmeta, svedoka bogate prošlosti ovog dela Srbije  2012. godine proglašen za najbolji muzej u Srbiji.

Sačinjen je od više stručnih odeljenja: Arheološko, Istorijsko, Etnološko, Odeljenje umetnosti i Odeljenje dokumentacije. Zahvaljujući donaciji Vlade Japana, 2010. godine otvorena je radionica za konzervaciju muzejskih predmeta od keramike, drveta i metala. U njemu se nalaze brojni originalni eksponati sa Feliks Romulijane među kojima i Glava Galerija u čiju čast je palata podignuta, mozaici: Lavirint, Venatori i Dionis, kao i bogata istorijska i etnološka postavka.

Turska vodenicaspada u retke koje nakon oslobođenja od Turaka u ovom kraju nisu pripale Knezu Milošu koji je posebno bio zainteresovan za njihovu kupovinu širom Srbije. Po njegovom nalogu otkupljene vodenice u selima Vražogrncu, Zvezdanu i Velikom Izvoru popravljane su a neke i ponovo građene zbog njihove ekonomske isplativosti. Kupovinom svih vodenica iz ovog kraja bila bi onemogućena konkurentcija u mlinarskom poslovanju. Iz istorijskih tekstova nalazimo da je bila u vlasništvu Koste Nišlije da bi 1838 prešla u ruke Jeremiji Zdravkoviću poreklom iz sela Rgotina.I pored velike starosti, građena je solidno, i sa svoja četiri kamena mlela je žitarice dva veka varošanima i seljacima okolnih sela. Ova vodenica je još dosta puta menjala vlasika da bi nakon izgradnje fabrike Žitopromet prestala je sa radom. Da bi se na neki nacin zaštitila kao vredan privredni i arhitektonski objekat  1954. godine predata je pod zaštitu Gradskom muzeju u Zaječaru.

U Zaječaru poseta Narodnom muzeju, Radul Begovom konaku. Slobodno vreme do polaska za Beograd.

U popodnevnim časovima povratak za Beograd.

Dolazak u Beograd u večernjim časovima.

U cenu je uključeno:

 • Prevoz modernim turističkim autobusima
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča
 • Troškovi organizacije putovanja
 • Obilasci prema programu

U cenu nije uključeno:

 • Individualni troškovi
 • Ulaznice za Felix Romulianu, Zaječar-Radul Begov konak i Narodni muzej-komplet ulaznica za sve lokalitete 400-500din. (Cene ulaznica podložne promeni)

Ocena ponude

5/5 (ocene: 7)
Jasmina organizacija odlčna, vodič obrazovan, pun znanja, sve pohvale
Nikola Sve je bilo savrseno!

Pitanja

Trenutno nema pitanja, možete da ostavite komentar.

Gde iskoristiti vaučer?

FLAMINGO TRAVEL KLUB

Čitačka 39, Beograd
011/2522-710; 060/52-23-152

Napomene

 • Vaučer plaćate 250 din, u agenciji plaćate 1800 din!
 • Vaučer važi za jednu osobu!
 • Deca 5-12g plaćaju 1700din, imaju mesto u autobusu
 • Deca do 5g-gratis, imaju mesto u autobusu
 • Obavezno je da pre kupovine vaučera kontaktirate turističku agenciju radi provere raspoloživosti kapaciteta i rezervacije termina!
 • Kontakt telefon: 011/2522-710, 060/522-3152

U cenu je uključeno:

 • Prevoz modernim turističkim autobusima
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča
 • Troškovi organizacije putovanja
 • Obilasci prema programu

U cenu nije uključeno:

 • Individualni troškovi
 • Ulaznice za Felix Romulianu, Zaječar-Radul Begov konak i Narodni muzej-komplet ulaznica za sve lokalitete 400-500din. (Cene ulaznica podložne promeni)

Slične ponude