950 din za izlet u manastire Tumane i Nimnik za Sretenje!

1200 DIN
Ponuda je istekla
Izaberite varijantu:

Manastir Tumane je pravoslavni manastir Eparhije braničevske Srpske pravoslavne crkve. Nalazi se na 120 km od Beograda i 11 km od Golupca, na levoj obali Tumanske reke. Osnovan je u drugoj polovini 14. veka, kao zadužbina kosovskog junaka Miloša Obilića. Prema predanju, srpski junak Miloš Obilić je bio u lovu i čuo je da nešto šuška. Pomislio je da je srna, odapeo je strelu i pogodio isposnika Zosima koji je živeo blizu današnjeg manastira u pećini. Miloš je tada na rukama nosio ranjenog Zosima, koji je u jednom trenutku rekao Milošu: "Tu me mani i pusti da umrem". Na mestu gde je Zosim izdahnuo, Miloš je, da bi umanjio žalost i greh, počeo da zida manastir. Zatim su došli glasnici Kneza Lazara sa porukom Milošu: "Tu mani zadužbinu, no oma dođi u Kruševac da se posavetujemo ‘oćemo li na Kosovo protiv neprijatelja". Dva puta je izgovoreno tu mani i manastir je ostao Tuman. U manastiru Tumane se kao najveća svetinja, čuvaju mošti Svetog Zosima Tumanskog, Sinaita čudotvorca. Sveti Zosim je sa mnogobrojnim monasima Sinaitima, došao polovinom 14. veka u Srbiju, tražeći tiho mesto za podvig i molitvu, zaštićen pokroviteljstvom monaholjubivog kneza Lazara. Strogo se podvizavao u isposnici – pećini kamenici sve do smrti. Ovu oazu duhovnog mira i prirodnih lepota zaista vredi posetiti.

Manastir Nimnik nalazi se u selu Kurjače, u opštini Veliko Gradište. Poznat je pod imenom Marijanski manastir i posvećen je Prenosu moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog. Prema legendi, manastir je dobio ime po rečima Nikoline, dvanaestogodišnje vlaške devojčice koja je sahranjena u manastiru. Devojčice je na pitanje Turaka, gde je manastir i ima li hajduka, odgovarala samo sa “nušću nimik“, što na vlaškom znači “ne znam ništa“. Osmanlije su je tu posekle. Kada su je ožalošćeni roditelji našli, oko njene glave plamtao je plavičasti oreol. Volovi, koji su vukli kola sa detetovim telom, hteli su da idu samo ka manastiru. Sahranili su je u porti manastira, a na njenom grobu podigli malu kapelu.

Program putovanja:

Polazak iz Beograda oko6:30 h (tačno mesto polaska biće poznato dva dana pred put). Vožnja prema manastiru Tumane. Prisustvovanje liturgiji i slobodno vreme.Odlazak umanastirNimnik.Polazak za Beograd oko 17:00 h.

Aranžman obuhvata:

  • Prevoz turističkim autobusom
  • Usluge licenciranog turističkog vodiča
  • Troškovi organizacije putovanja

Ocena ponude

5/5 (ocene: 1)
Slobodanka brzina realizacije i ispostovan dogovor o kupovini

Pitanja

Trenutno nema pitanja, možete da ostavite komentar.

Gde iskoristiti vaučer?

ANGELOS TRAVEL AGENT ONLINE

Kralja Bodina 7., Beograd
069/111-55-88

Napomene

  • Vaučer obuhvata:  Izlet u manastire Tumane i Nimnik za Sretenje!
  • Pre uplate proveriti broj preostalih slobodnih mesta!
  • Telefon agencije:069/1115588

Aranžman obuhvata:

  • Prevoz turističkim autobusom
  • Usluge licenciranog turističkog vodiča
  • Troškovi organizacije putovanja

Slične ponude