999 din za izlet na manifestaciju Karlovačka berba grožđa (Sremski Karlovci + manastir Krušedol)! Termin: 08.09.2018.!

2400 DIN
Ponuda je istekla
Odlična organizacija
Ljubazni vodiči
Višegodišnje iskustvo

SREMSKI KARLOVCI - MANASTIR KRUŠEDOL  -KARLOVAČKA BERBA GROŽĐA

 JEDNODNEVNI IZLET

  •  08.09.2018.

Na severoistoku Srema, na ustalasalim zelenim obroncima Fruške gore, na obali Dunava, nalazi se ovo mesto koje spada među najlepše male gradove jugoistočne Evrope - Sremski Karlovci. Prepoznatljiv po tornjevima crkava i palatama, po odličnom vinu, nerazdvojan od imena Branka Radičevića, centar duhovnosti, zbog čega je stekao ime srpskog Siona, ovaj grad je sve veći magnet za turiste željne lepote i mira. Pre svega tu je gimnazija, osnovana 1791. a sadašnji izgled, u novovizantijskom stilu, dobila je 1891. Neobična žuto-crvenu fasadu dočarava srednjovekovno crkveno graditeljstvo. Školska biblioteka, najstarija kod nas, bogata je sa skoro 18.000 knjiga, medju kojima se nalazi i fototipsko izdanje „Miroslavljevog jevanđelja”, zatim prva izdanja dela Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića, Branka Radičevića... Saborna crkva u sadašnjem izdanju završena je 1762, sa dva velika zvonika i malim između njih, čuvena po lepoti ikonostasa koje su oslikali Teodor Kračun i Jakov Orfelin. Krasi je i 11 uljanih slika Paje Jovanovića. Katolička crkva Presvetog trojstva u Karlovcima nekad je imala tri oltara, a sada dva i lepo ukrašene orgulje sa jednim manualom. U centru je još jedna pravoslavna crkva, Donja, u kojoj je 1784. zavladičen Petar Petrović Njegoš. Patrijaršijski dvor, sa kamenim lavovima pred širokim ulazom smatra se jednom od najlepših palata u Vojvodini. Sagrađena je 1894. u kombinaciji baroknog i pseudorenesansnog stila, po projektu čuvenog arhitekte Vladimira Nikolića. Ikonostas kapele u Patrijaršijskom dvoru delo je Uroša Predića. U Riznici, otvorenoj i za posetioce, čuvaju se bogoslužbeni predmeti među kojima su i prestoni krstovi od drveta, optočeni zlatom i ukrašeni draguljima, prava remek-dela. Danas je Dvor sedište eparhije episkopa sremskog. Na bregu nad Karlovcima, gde se danas nalazi Kapela Gospe od mira, u maloj drvenoj baraci, posle 72 dana pregovaranja, 1699. je potpisan mir. Karlovačkim mirom je okončan Veliki bečki rat (1683–1699) i prekrojena karta Evrope. Prvi put u istoriji diplomatije, predstavnici zaraćenih strana pregovarali su, radi ravnopravnosti, za okruglim stolom a iz istih razloga je baraka imala i četiri ulaza, kako bi svi predstavnici velikih sila ulazili istovremeno. Sa jedne strane bile su to Austrija, Poljska i Venecija, a sa druge Turska. Posrednici su bile Engleska i Holandija. Na tom mestu franjevci su kasnije izgradili kapelu. 

Vina koja su proslavila Karlovce su desertni ausbruh i bermet, suvo aperitivno, kojem se dodaju pelin, anis, cimet... Za njima ne zaostaje ni rizling, a u Beču i danas postoji zaštićeno ime ružice pod nazivom „Karlovci tovajn”. Lozu je u rimsko doba u ove krajeve doneo Marko Aurelije Prob. Od vina se vekovima živelo lepo, pa tokom 18. veka i sve do sredine 19. na poljima oko Karlovaca, sem vinove loze, nije bilo nijednog pod žitaricama. Vina su putovala i dalje od Beča, po Češkoj, Poljskoj, Švajcarskoj, Moldaviji i Belgiji... Bila su u vinskim kartama prekookeanskih brodova, pa i na „Titaniku“. Svi putopisci su ih spominjali uzdišući za njima. Tesla je cenio bermet, smatrajući da podstiče intelektualne sposobnosti.

 

PROGRAM PUTOVANJA:

Polazak autobusa sa parkinga preko puta Sava Centra oko  08.00h . Dolazak u manastir Krušedol. Obilazak manastira i manastirskog kompleksa. Manastirsku crkvu posvećenu Blagovestima Bogorodice podigao je u 16.veku u periodu od 1509-1512 Đorđe Branković (vladika Maksim) sin Despota Stefana Slepog i majke Angeline Branković uz pomoć vlaškog vojvode Basarabe. Manastir je jedno vreme bio sedište sremske eparhije. Hram ima osnovu trolista deteline sa polukružnim apsidama u stilu srednjovekovne moravske škole. Zanimljiv je zvonik koji nije povezan sa crkvom i podignut je 1726 god. Iznad vrata crkve na spoljnom zidu je velika fresko kompozicija Strašnog Suda kojom je ispripovedana priča o kraju i sudbini sveta. Jedna od dragocenosti manastira je i njegov ikonostas. Sastoji se iz 36 ikona. Manastirski konaci opkoljuju crkvu sa sve četiri strane. Danas manastir privlači pažnju i kao mauzolej. Manastir Krušedol je aktivan, ženski i o njemu brinu monahinje. Slobodno vreme za kafu, šetnju. Nastavak putovanja do Sremskih Karlovaca - gradsko naselje na desnoj obali reke Dunav, svega 6 km udaljenog od Novog Sada. Grad još čuva važne građevine iz 18. veka. U Sremskim Karlovcima individualni obilazak barokne Saborne crkve posvećene Sv. Nikoli, Patrijaršije, Kapele Mira, čuvene Karlovačke gimnazije sa najstarijom školskom bibliotekom u Srbiji, pravoslavnu Bogosloviju, Gradsku većnicu i česmu Četiri lava – obeležje prvog sistema kanalizacije u gradu. U Sremskim Karlovcima se održava manifestacija  Karlovača berba grožđar .Slobodno vreme, potom nastavak putovanja ka Beogradu.

U cenu aranžmana su uračunati:

  • prevoz turističkim autobusom 16 do 90 sedišta na datoj relaciji (AC, CD-DVD oprema),
  • vodic/pratilac tokom putovanja
  • troškove organizacije i vođenje puta

U cenu aranžmana nisu uračunati:

  • indvidualni troškovi
  • ulaznice
  • ručak

http://www.lavli.rs/

Ocena ponude

4,8/5 (ocene: 528)
Andrea S obzirom da prvi put putujem preko agencije Lavli travel, veoma sam zadovoljna. Organizacija i vodič (Ljilja) su ispunili moja očekivanja. Svaki dogovor između putnika, vodiča i vozača je ispoštovan. Sve pohvale
Zarko Sve. Bus, vozači, vodič Maja, hotel, doručak

Pitanja

Trenutno nema pitanja, možete da ostavite komentar.

Gde iskoristiti vaučer?

Lavli travel

Budimska 7, Beograd
011/32-90-988

Napomene

  • Vaučer obuhvata: izlet na manifestaciju Karlovačka berba grožđa
  • Pre uplate proveriti broj slobodnih mesta!
  • Termin:  08.09.2018.
  • Podaci su informativnog karaktera, sve informacije preuzeti sa sajta agencije!
  • Odmah po dobijanju vaucera izvrsite rezervaciju mesta slanjem vaucera i podataka putnika (ime i prezime, godina rodjenja, mobilni kontakt telefon) na mail agencije info@lavli.rs. U roku od 24h agencija ce vam poslati odgovor na rezervaciju
  • Radno vreme agencije: od ponedeljka do petka od 09:00 do 19:00h i subotom od 10:00 do 14:00h.
  • Kontakt telefon agencije: 011/3290-988

U cenu aranžmana su uračunati:

  • prevoz turističkim autobusom 16 do 90 sedišta na datoj relaciji (AC, CD-DVD oprema),
  • vodic/pratilac tokom putovanja
  • troškove organizacije i vođenje puta

U cenu aranžmana nisu uračunati:

  • indvidualni troškovi
  • ulaznice
  • ručak

Slične ponude