999 din za jednodnevni izlet u etno selo Moravski konaci + Manastir Koporin + Manastir Pokajnica! Polazak 16.10.2016.!

2000 DIN
Ponuda je istekla
Odlična organizacija
Ljubazni vodiči
Višegodišnje iskustvo

MANASTIR KOPORIN-MANASTIR POKAJNICA-

ETNO SELO MORAVSKI KONACI jednodnevni izlet
 

Polazak oko 08.00 časova sa parkinga kod Sava Centra. Vožnja autoputem preko Velike Plane do manastira Koporin koji se nalazi na putu Velika Plana –Smederevska Palanka. Obilazak manastira i manastirskog kompleksa.

Manastir Koporin zadužbina je despota Stefana Lazarevića iz 1408. godine. To je danas ženski manastir, izuzetno lepo uređen. Manastirska crkva je posvećena svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu. To je jednobrodna, skromna građevina sa kubetom. Malo je fresaka sačuvano, značajan je portret despota Stefana. Manastir je više puta stradao, i imao je bitnu ulogu u ustancima 1788. (Kočina krajina) i 1804. (Prvi srpski ustanak), pružajući utočište ustanicima, zbog čega su ga Turci i spaljivali. Obnovljen je u XIX veku. Pored manastira nalazi se i izvor svete vode. Sedamdesetih godina prošlog veka, u manastiru Koporin otkrivene su mošti despota Stefana Lazarevića, što je pretstavljalo svojevrsnu senzaciju, jer se do tada mislilo da je on sahranjen u svojoj glavnoj zadužbini, manastiru Manasiji. Po njegovom žitiju, koje je napisao Konstantin Filozof, navodi se da je despot Stefan umro iznenada u lovu na Kosmaju 1427. godine i da je sahranjen u svojoj zadužbini, ali se ne kaže kojoj. Zbog tako iznenadne smrti i opasnosti od Turaka u to doba, verovatno je bilo brže i skoro neprimetno da se sahrani baš u manastiru Koporin. Nastavak putovanja do manastira Pokajnice.

Crkva-brvnara manastira Pokajnica nalazi se u ataru Starog Sela na oko 2 km od „Carigradskog druma”, odnosno 5 km od centra Velike Plane. Manastirska crkva-brvnara posvećena je Svetom ocu Nikolaju Mirikijskom (letnji Sveti Nikola) i ulazi u red najznačajnih crkvi ove vrste u Srbiji te je proglašena za spomenik izuzetne vrednosti. Crkva ima neuobičajeni oblik elipse i sastoji se iz četiri dela: poluotorenog trema sa šest stubova, priprate-ženskog dela, naosa-broda i oltara nad kojima je tavanica koritasto zasvedena šašovcem. Krov je visok, strm i pokriven krupnom šindrom. Na Ikonostasu sa 25 ikona iz doba građenja crkve nalaze se i carske dveri ispod krsta na ulazu u oltar, rađene u duborezu sa pozlatom. Same ikone su rad narodnog majstora i nemaju veliku umetničku vrednost. Trem i celokupna unutrašnjost crkve popločani su opekom. Sagrađena je 1818. godine o čemu svedoči urezan natpis na brvnu pokraj ulaznih vrata i prestona ikona Sveti Đorđe ubija aždaju, na kojoj se nalazi tekst o zadužbinbaru, vojvodi Smederevske nahije Vujici Vuličeviću. Od svog naroda prezren, otuđen i osuđen kao nečasan čovek u spasonosnom hrišćanskom pokajanju koje ga je pobudilo na bogoudogno delo, podiže ovu crkvubrvnaru. Sagrađena je posle ubistva Karađorđa u Radovanjskom lugu 1817. godine te joj je sam narod dao ime Pokajnica tumačeći ovaj čin kao znak pokajanja Vujice Vuličevića za ubistvo svog kuma Đorđa Petrovića-Karađorđa.  Bila je dugo vreme zajednička parohijska crkva za Staro i Novo Selo, Rakinac, Radovanje i Veliku Planu, a 1954. godine pretvorena je u opštežiteljni manastir sa muškim bratstvom da bi dolaskom sestrinstva manastira Sveta Trojica sa Kosova i Metohije 1992. godine postao ženski manastir. Lepota i sačuvana autentičnost crkve, uz specifično izkazani čin pokajanja zadužbinara za učinjeno delo, neprekidno privlači pažnju kako onih koji su bili i stalno se vraćaju ovom mestu tako i onih koji nisu bili a žele da dođu u ovaj manastir. Nastavak putovanja do Etno sela “Moravski konaci”.

Etno selo "Moravski konaci" je napravljeno kao reprezentativno mesto za rekreaciju i odmor od svakodnevnog posla i stresa kojem je savremeni čovek izložen, a strukturalno je podeljen u dva dela.
Prvi deo čini samo etno selo, koje se sastoji od naselja za konačenje, restoranskog kompleksa sa jezerom, malog zoološkog vrta u obližnjoj šumici i duhovnog dela sela oličenog u crkvi, zvoniku i kućici za sveštenika. Crkva je posvećena svetom Nikoli. Drugi deo centra je sportsko-rekreativnog tipa . Sportsko-rekreativni deo se sastoji od malog akva parka (bazena za odrasle, bazena za decu sa atrakcijama) i restoranskog dela za pripremu hrane i pića za posetioce akva parka. Slobodno vreme. Nastavak putovanja ka Beogradu. Dolazak na mesto polaska u večernjim satima.

U cenu aranžmana uračunati:

  • prevoz turističkim autobusom 16 do 90 sedišta na datoj relaciji (AC, CD-DVD oprema)
  • obilazak Etno Sela “Moravski konaci”
  • vodič-pratilac grupe,
  • agencijiski troškovi.

U cenu aranžmana nisu uračunati:

  • individualni troškovi
  • fakultativni ručak

Pitanja

Gordana
16.9.2016. 08:49
Poštovani, išla bih na ovaj izlet sa decom. Jedno dete ima 12 drugo 5 godina. kako se za njih rezervise kupon pretpostavljam za starije da, ali me interesuje za dete od 5 godina, hvala unapred
Kupoman
Gordana, molimo vas da pozovete agenciju kako biste dobili precizne informacije. :)

Gde iskoristiti vaučer?

Lavli Travel

Budimska 7, Beograd
011/3290-988

Vaučer važi

do 16.10.2016.

Napomene

  • Podaci su informativnog karaktera, sve informacije preuzeti sa sajta agencije!
  • Pre uplate proveriti broj slobodnih mesta!
  • Odmah po dobijanju vaucera izvrsite rezervaciju mesta slanjem vaucera i podataka putnika (ime i prezime, godina rodjenja, mobilni kontakt telefon) na mail agencije info@lavli.rs. U roku od 24h agencija ce vam poslati odgovor na rezervaciju
  • Jedan vaučer važi za jednu osobu.
  • Jedna osoba može kupiti više vaučera.
  • Radno vreme agencije: od ponedeljka do petka od 09:00 do 19:00 i subotom od 10:00 do 14:00

U cenu aranžmana uračunati:

  • prevoz turističkim autobusom 16 do 90 sedišta na datoj relaciji (AC, CD-DVD oprema)
  • obilazak Etno Sela “Moravski konaci”
  • vodič-pratilac grupe,
  • agencijiski troškovi.

U cenu aranžmana nisu uračunati:

  • individualni troškovi
  • fakultativni ručak

Slične ponude