999 din za jednodnevni izlet u etno selo Moravski konaci + Manastir Koporin + Manastir Pokajnica! Polazak 25.06.2016.!

2000 DIN
Ponuda je istekla
Odlična organizacija
Ljubazni vodiči
Višegodišnje iskustvo

MANASTIR KOPORIN-MANASTIR POKAJNICA-

ETNO SELO MORAVSKI KONACI jednodnevni izlet 25.06.2016.
   

Polazak u 08.00 časova sa parkinga preko puta hotela Kontinentala (savska strana). Vožnja autoputem preko Velike Plane do manastira Koporin koji se nalazi na putu Velika Plana –Smederevska Palanka. Obilazak manastira i manastirskog kompleksa.

Manastir Koporin zadužbina je despota Stefana Lazarevića iz 1408. godine. To je danas ženski manastir, izuzetno lepo uređen. Manastirska crkva je posvećena svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu. To je jednobrodna, skromna građevina sa kubetom. Malo je fresaka sačuvano, značajan je portret despota Stefana. Manastir je više puta stradao, i imao je bitnu ulogu u ustancima 1788. (Kočina krajina) i 1804. (Prvi srpski ustanak), pružajući utočište ustanicima, zbog čega su ga Turci i spaljivali. Obnovljen je u XIX veku. Pored manastira nalazi se i izvor svete vode. Sedamdesetih godina prošlog veka, u manastiru Koporin otkrivene su mošti despota Stefana Lazarevića, što je pretstavljalo svojevrsnu senzaciju, jer se do tada mislilo da je on sahranjen u svojoj glavnoj zadužbini, manastiru Manasiji. Po njegovom žitiju, koje je napisao Konstantin Filozof, navodi se da je despot Stefan umro iznenada u lovu na Kosmaju 1427. godine i da je sahranjen u svojoj zadužbini, ali se ne kaže kojoj. Zbog tako iznenadne smrti i opasnosti od Turaka u to doba, verovatno je bilo brže i skoro neprimetno da se sahrani baš u manastiru Koporin. Nastavak putovanja do manastira Pokajnice.

Crkva-brvnara manastira Pokajnica nalazi se u ataru Starog Sela na oko 2 km od „Carigradskog druma”, odnosno 5 km od centra Velike Plane. Manastirska crkva-brvnara posvećena je Svetom ocu Nikolaju Mirikijskom (letnji Sveti Nikola) i ulazi u red najznačajnih crkvi ove vrste u Srbiji te je proglašena za spomenik izuzetne vrednosti. Crkva ima neuobičajeni oblik elipse i sastoji se iz četiri dela: poluotorenog trema sa šest stubova, priprate-ženskog dela, naosa-broda i oltara nad kojima je tavanica koritasto zasvedena šašovcem. Krov je visok, strm i pokriven krupnom šindrom. Na Ikonostasu sa 25 ikona iz doba građenja crkve nalaze se i carske dveri ispod krsta na ulazu u oltar, rađene u duborezu sa pozlatom. Same ikone su rad narodnog majstora i nemaju veliku umetničku vrednost. Trem i celokupna unutrašnjost crkve popločani su opekom. Sagrađena je 1818. godine o čemu svedoči urezan natpis na brvnu pokraj ulaznih vrata i prestona ikona Sveti Đorđe ubija aždaju, na kojoj se nalazi tekst o zadužbinbaru, vojvodi Smederevske nahije Vujici Vuličeviću. Od svog naroda prezren, otuđen i osuđen kao nečasan čovek u spasonosnom hrišćanskom pokajanju koje ga je pobudilo na bogoudogno delo, podiže ovu crkvubrvnaru. Sagrađena je posle ubistva Karađorđa u Radovanjskom lugu 1817. godine te joj je sam narod dao ime Pokajnica tumačeći ovaj čin kao znak pokajanja Vujice Vuličevića za ubistvo svog kuma Đorđa Petrovića-Karađorđa.  Bila je dugo vreme zajednička parohijska crkva za Staro i Novo Selo, Rakinac, Radovanje i Veliku Planu, a 1954. godine pretvorena je u opštežiteljni manastir sa muškim bratstvom da bi dolaskom sestrinstva manastira Sveta Trojica sa Kosova i Metohije 1992. godine postao ženski manastir. Lepota i sačuvana autentičnost crkve, uz specifično izkazani čin pokajanja zadužbinara za učinjeno delo, neprekidno privlači pažnju kako onih koji su bili i stalno se vraćaju ovom mestu tako i onih koji nisu bili a žele da dođu u ovaj manastir. Nastavak putovanja do Etno sela “Moravski konaci”.

Etno selo "Moravski konaci" je napravljeno kao reprezentativno mesto za rekreaciju i odmor od svakodnevnog posla i stresa kojem je savremeni čovek izložen, a strukturalno je podeljen u dva dela.
Prvi deo čini samo etno selo, koje se sastoji od naselja za konačenje, restoranskog kompleksa sa jezerom, malog zoološkog vrta u obližnjoj šumici i duhovnog dela sela oličenog u crkvi, zvoniku i kućici za sveštenika. Crkva je posvećena svetom Nikoli. Drugi deo centra je sportsko-rekreativnog tipa . Sportsko-rekreativni deo se sastoji od malog akva parka (bazena za odrasle, bazena za decu sa atrakcijama) i restoranskog dela za pripremu hrane i pića za posetioce akva parka. Slobodno vreme. Nastavak putovanja ka Beogradu. Dolazak na mesto polaska u večernjim satima.

U cenu aranžmana uračunati:

  • prevoz turističkim autobusom , obilazak Etno Sela “Moravski konaci”, prilog za manastire, vodič-pratilac grupe, agencijiski troškovi.

U cenu aranžmana nisu uračunati:

  • individualni troškovi, fakultativni ručak

Pitanja

Trenutno nema pitanja, možete da ostavite komentar.

Gde iskoristiti vaučer?

Lavli Travel

011/3290-988, Beograd
011/3290-988

Vaučer važi

do 25.6.2016.

Napomene

  • Podaci su informativnog karaktera, sve informacije preuzeti sa sajta agencije!
  • Pre uplate proveriti broj slobodnih mesta!
  • Odmah po dobijanju vaucera izvrsite rezervaciju mesta slanjem vaucera i podataka putnika (ime i prezime, godina rodjenja, mobilni kontakt telefon) na mail agencije info@lavli.rs. U roku od 24h agencija ce vam poslati odgovor na rezervaciju
  • Jedan vaučer važi za jednu osobu.
  • Jedna osoba može kupiti više vaučera.
  • Radno vreme agencije: od ponedeljka do petka od 09:00 do 19:00 i subotom od 10:00 do 14:00

U cenu aranžmana uračunati:

  • prevoz turističkim autobusom , obilazak Etno Sela “Moravski konaci”, prilog za manastire, vodič-pratilac grupe, agencijiski troškovi.

U cenu aranžmana nisu uračunati:

  • individualni troškovi, fakultativni ručak

Slične ponude